Een korte geschiedenis

In de 19eeeuw stond de nederzetting hier bekend als “Lyte Buorren” (Buurtje), en op kaarten van de periode zie je een gebouw op de huidige plek. Dit boerderijtje werd in zijn huidige vorm gebouwd in ong. 1890. In de twee gebouwen ernaast waren arbeidershuisjes en een slager. 

Later werd dit gebouw een herberg en een kroeg, toentertijd bekend als de “Bijenkoer”. In de stal stalde men de paarden, ging men van daaruit naar de kerk en zat daarna bijeen voor een drankje en een praatje. Zowel de naam als de functie is overgenomen door het huidige dorpshuis.

Deze boerderij stond ook bekend als de Vijf Iepen vanwege de vijf karakteristieke bomen die jarenlang rondom het huis stonden (zie foto). Daarna werd het een vakantiehuis van een boswachter en zijn vrouw, de Dempkers uit Scheveningen. Hij was altijd hier aan het werk als hij in Wijnaldum was.

In meer recente jaren werd het huis bewoond door ene Jan en zijn vrouw. Maar op een bepaald moment verhuisden ze weer naar Noord-Holland en werd het huis verhuurd. Op het laatst werd de zolder door een huurder “omgetoverd” tot een grootschalige wietplantage, totdat de politie er binnenviel in 2015. Het hart van de eigenaar, die veel had gedaan in en om het huis, brak toen hij het huis in deze ontredderde staat terug kreeg en moest opruimen. Na een rustige aanloop hebben wij het mogen kopen. Nu is aan ons de opdracht om het huis weer geliefd en weer mooi neer te zetten.

Posted in <a href="http://alde-leane.nl/category/nederlands/" rel="category tag">Nederlands</a>